rebeka_ff.jpg

kép: Járdány Bence

Szabó Rebeka vagyok, a Párbeszéd Magyarországért (PM) alapító tagja, országgyűlési képviselő, agrárpolitikus, biológus

Friss topikok

Hogyan vett el a Fidesz mintegy 300 millió forintos bevételt Vecséstől?

2014.02.12. 13:27 Szabó Rebeka

Azt gondolná az ember, hogy a Fidesz legalább az adók kivetésében precíz, ha már ilyen sokat gyakorolják. De nem. 2011 novemberében kezdődött Vecsés költségvetésének kálváriája, akkor, amikor többen még azt hihették, hogy az Orbán-kormány az adócsökkentés kormánya lesz, nem pedig a jog- és gazdaságcsökkentésé.

Történetünk egyik főhőse, Papcsák Ferenc, zuglói polgármester és bukott elszámoltatási kormánybiztos, aki 2011 novemberében módosítót nyújtott be, mely szerint a helyi adókról szóló törvény kivételként kezelje a repülőterek szilárd burkolatú mozgási területeit. Kifutópályák, hangárok, miegymás.

A probléma ott van, hogy ez Vecsésnek 250-300 millió forintos bevételkiesést okozott arra az évre. Ez nem kisebb összeg, mint a város 2012-es költségvetésében szereplő bevételek közel nyolc százaléka. A város pedig már számolt ezzel a bevétellel (hiszen a módosítót csak december 23-án szavazták meg), mikor kihúzták a szőnyeget a lábuk alól. Név szerint is le lehet követni, kik voltak azok, akik megszavazták igennel ezt a javaslatot: ne lepődjünk meg, hogy Szűcs Lajos nevét is ott fogjuk látni a listán, aki Pest megyei közgyűlési elnökként és dabasi országgyűlési képviselőként ennyire semmibe veszi egy Pest megyei város érdekeit.

Hadd mutassak viszonyítási alapot: ebből a pénzből fel lehetett volna újítani gyalázatos állapotban levő útszakaszokat (és nem csak közvetlenül választások előtt aszfaltozni a Gyált és Vecsést összekötő utat), vagy akár a minősíthetetlen állapotban levő szelektív hulladéklerakókra is lehetett volna költeni.

Papcsák azzal védekezett (természetesen a miniszterelnök haragja után, aki nyilván felfedezte a milliárdos reptérlobbit az ügyben), hogy ő csak formális benyújtó, a minisztériumokból érkező anyagokat be szokták adni automatikusan. Az origo.hu hírportálnak a következő szavakkal kommentálta a források elvonását: „Jó lett volna, ha ezt valaki velem is közölte volna idejében.” Újabb bizonyíték, hogy kormánypárti képviselők nemcsak úgy szavaznak, de úgy is nyújtanak be javaslatokat, hogy fogalmuk sincs annak tartalmáról. Megnyugtató, nem?

Eső után köpönyeg, megkezdődött a tűzoltás. Riz Levente a következő ülésszakban, 2012 márciusában beadta saját módosítóját, mely a kivételek közül törölte az említett területeket, melyek után így újra kell adót fizetni. Ugyan az Országgyűlés megszavazta, a kormány és a költségvetési bizottság sem támogatta (bár ennek fényében nem értem, miért volt olyan nagy haragban a miniszterelnök), a probléma nem oldódott meg. Ide-oda rángatták az amúgy is forráshiányos önkormányzatokat és a Budapest Airport üzemeltetőjét, a Hochtiefet.

Ez az eset a Fidesz következetlen, elhamarkodott adópolitikájának tökéletes és szomorú lecsapódása. Ezért is kell menniük.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:


Itt lehet kommentálni:

A bejegyzés trackback címe:

https://szaborebeka.blog.hu/api/trackback/id/tr135811013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása