rebeka_ff.jpg

kép: Járdány Bence

Szabó Rebeka vagyok, a Párbeszéd Magyarországért (PM) alapító tagja, országgyűlési képviselő, agrárpolitikus, biológus

Friss topikok

Dőzsölő fideszesek, éhező gyermekek – és a kormányváltó megoldások

2014.03.22. 19:11 Szabó Rebeka

Kampány alatt úton-útfélen különböző létesítményeket átadó kormánypárti politikusokba lehet botlani. Persze amellett, hogy sok esetben a kezdeményezés még az előző kormánytól jött, az sem zavarja őket, ha a nagy Brüsszeltől való szabadságharc közben színtiszta EU-s pénzből történő fejlesztésekkel büszkélkednek sajátjukként, de még az sem, ha konkrétan semmi közük a beruházáshoz. Ez utóbbi kategóriába tartozik a nemrégiben átadott péceli főzőkonyha, amelyhez sem a kormány, sem az önkormányzat nem tett hozzá egy fillért sem, mégis ott mosolygott az átadásán a péceli polgármester és persze Szűcs Lajos fideszes képviselőjelölt is. Persze abban egyetértünk, hogy a legfontosabb, hogy jó minőségű ételt főzzenek a gyerekeknek – ezügyben érdeklődve várom az érintett péceliek kommentjeit!

Persze, nem csoda, hogy Szűcs Lajos szeretné valahogyan javítani közétkeztetés ügyben megtépázott renoméját: 2011 márciusában a Pest megyei közétkeztetés azért állt le, mert az általa vezetett megyei önkormányzat nem fizette a költségeket. A szolgáltató Hungast többszöri figyelmeztetés után leállította a főzést a legtöbb helyen, de a szociális intézményekben augusztusig folytatta önköltségén a szolgáltatást. Ekkor náluk is betelt a pohár, hiszen az önkormányzati tartozás egymilliárd forint fölé nőtt. Válaszként a megyei önkormányzat tárgyalás helyett feltörte a szolgáltató cég konyháját…

A gyermekek étkeztetéséről kellett volna döntenie a Pest megyei közgyűlésnek akkor is, amikor vezetőjük, Szűcs Lajos és kísérője éppen az Atlanti-óceán közepén fekvő Azori szigetekre utazott konferenciára a nehéz anyagi helyzetben lévő megye költségén – feltehetően nem a trópusi üdülőhelyeken zajló konferenciák finanszírozására vállalta át a megyei adósságot az állam. Eközben a megyei intézményekben pénzhiány miatt nem volt fűtés: Pécelen, Ráckevén, Monoron, vagy éppen Gyömrőn volt olyan nap 2011-ben, amikor 13 fok sem volt az iskolákban! A megye adóssága pedig 600 millióról 800-ra, majd 1 milliárdra kúszott fel.

Sajtóhírek szerint egyébként sem idegen fideszes közszereplőktől a közpénzen való utazgatás. A pocsaji polgármester a Fekete-tengerhez ment, állítólag abból a pénzből, amelyet a helyi román nemzetiségi önkormányzat nyert el feladatalapú támogatás keretében. Nyírlugos város képviselő-testülete Olaszországban nyaralt, közel 2,4 millió forintért.

De térjünk vissza az étkezéshez: felháborító tény, hogy ma Magyarországon a gyerekek jó része ételhez sem jut, ha pedig mégis, akkor egészségtelen élelmiszert tesznek az asztalukra. A közétkeztetés pocsék helyzetét még a Nébih is elismerte! Hiába ígért az EMMI idénre hétmilliárd forinttal többet a gyermekétkeztetésre, ha az nem éri el az összes gyermeket, és iskolaidőn túl ugyanúgy éheznek, legalább 40.000-en biztosan. Sőt, a nyári gyermekétkeztetésben 2012-ben mindössze 111 ezer gyermek részesült, ami 20%-al kevesebb a 2011-hez képest (2009-ben és 2010-ben 131 ezer, 2011-ben 135 ezer). Mivel a jogosultak száma kb. 600.000, így ötször ennyi forrásra lenne szükség a rendszerben!

De ha már a gyermekeknél tartunk: a kormány gyakorlatilag kivéreztette a Gyermekszegénység Elleni Nemzeti programot, a gyermekvédelem romokban van, a családtámogatások, a családi adókedvezmény pedig a legrászorulóbbakat el sem érik. Ezért is tartjuk mi szükségesnek az évek óta befagyasztott családi pótlék emelését is (miközben fideszes rémhírekkel ellentétben a családi adókedvezményt sem fogjuk eltörölni). Emellett már benyújtottuk az Országgyűlésnek azt az átfogó gyermekvédelmi törvénycsomagot is, amelynek megvalósítását kormányra kerülésünk után haladéktalanul megvalósítunk (eddig a Fidesz még tárgyalni sem volt hajlandó róla).

Mi azért dolgozunk, hogy többet ne fordulhasson elő, sem Pest megyében, sem az ország bármely más részén lévő településen, hogy ne legyen fűtés egy iskolában, vagy ne kaphassanak a szociálisan rászoruló gyerekek meleg ebédet. Ehhez első lépésként a közpénzek felhasználását kell szigorítani: mi nem a haverok és a rokonok zsebét fogjuk tömni, ezért írtuk alá a civilek korrupcióellenes minimumprogramját is, ami szinte megegyezik az általunk korábban vállalt és törvényjavaslat formájában is benyújtott javaslatokkal. A közétkeztetési feladatok ellátására pályázó cégek közül is csak olyannal fogunk szerződni, amely átláthatóan és tisztességes feltételek között működik.

A Párbeszéd Magyarországért a Kormányváltó Szövetség többi tagjával együtt a következő ciklus egyik legfontosabb céljának tekinti a gyermekéhezés felszámolását, ezért a kormányváltás nyolc közös programpontjai közé is bekerült. Az erre vonatkozó konkrét, már benyújtott javaslatainkat a Fidesz eddig rendre elutasította: pedig a gyermekek éhezése egy nagyobb stadionnyi pénzből, úgy 18 milliárd forintból megszüntethető lenne. És mi meg is fogjuk szüntetni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:


Itt lehet kommentálni:

A bejegyzés trackback címe:

https://szaborebeka.blog.hu/api/trackback/id/tr675874369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása