rebeka_ff.jpg

kép: Járdány Bence

Szabó Rebeka vagyok, a Párbeszéd Magyarországért (PM) alapító tagja, országgyűlési képviselő, agrárpolitikus, biológus

Friss topikok

Békemenetet az érvényes diplomákért!

2014.01.23. 14:17 Szabó Rebeka

Ugye, találunk olyan embert a Fidesz környezetében, akinek rendben van a diplomája vagy egyéb tudományos fokozata? Pár éve kezdődött a sor, a hal fejénél, Schmitt Pál 2012-ben bukdácsolt le plagizált doktorija miatt a köztársaság elnöki pozícióból. A minap Jávor Benedek kitartó oknyomozó munkája következtében pedig a környezetvédelmi főfelügyelőség főigazgatója, Tolnainé Szatmári Katalin bukott meg a létező majdnem összes tanulmányait igazoló dokumentumon. De polgármesterek is szeretnek néha ál-doktori címeket használni: Gyömrő független, ámde saját nyilatkozata szerint a közelgő választásokon a Fidesz jelöltjét támogató polgármestere, Gyenes Levente doktori címét ugyanott szerezte, mint a fent említett Tolnainé. Amivel ugyanaz a probléma is, miszerint a Pro Deo State University nevű (egy lovagrend által fenntartott) intézményt nem akkreditálták felsőoktatási oktatóhelyként Magyarországon, így nem jogosult doktori cím kiadására sem – ezt szintén Jávor Benedek tárta fel kimerítő alapossággal.

Most pedig azt olvasom a Blikkben, hogy  újabb, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által kinevezett vezetőnek nincsenek rendben a papírjai. A hírek szerint Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója az alapdiplomáját egy államilag el nem ismert egyetemen, a Miskolci Bölcsész Egyesületnél szerezte. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságának volt elnöke (Bazsa György) szerint azonban a Miskolci Bölcsész Egyesület soha-soha nem tartozott az államilag elismert felsőoktatási intézmények közé. Bazsa szerint „a munkáltató felelőssége is felmerülhet, ha olyan vezetőt alkalmaz, akinek nincs érvényes diplomája, különösen, ha államigazgatási szervről van szó.” A Fidesz kormány nemzeti park igazgatói kinevezései egyébként is botrányosak, legutóbb a Bükki Nemzeti Park földbotrányok miatt eltávolított igazgatója helyett neveztek ki hirtelen, pályáztatás nélkül egy megfelelő képzettség nélküli, ám ittas vezetésért elítélt kecskeméti ügyvédet.

Most képzeljük el, mit művelt volna a Fidesz (jogosan), ha ilyen hírek röppenek fel az ellenzék bármely kinevezettjéről. Kossuth téri tüntetés, ultimátumadás, Selmeczi Gabriella-hadtest kommunikációs lerohanása, CÖF-vonulás, oroszok behívása… - ja, nem, ezt az ország adósságcsapdába hajszolására és a Paksi blokkok építésére tartogatták.  

A nyilvánosságban 2010 óta számtalan alkalommal megjelent már, hogy szakszerűtlen kezekbe kerültek intézmények, a jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal, a valódi szakemberek többsége menekül a közigazgatásból. A „vezetőknek”, akiket kineveznek, fogalmuk sincs az adott szervezetről, munkakörről, képesítésük alapján csak azt tudni, hogy nem éppen ott vannak, ahol lenniük kellene, a beosztottak az idegösszeroppanás szélén.  Majd pedig jönnek ezek a lebukások.

Nyilvánvaló: az ilyen hibák elkövetése nem szimpla figyelmetlenség, ez rendszerhiba (amit a napnál is világosabban bizonyítanak Fazekas miniszter úr Jávor Benedeknek Tolnainé ügyében adott válaszai). Kontraszelekció, politikai kinevezések, haveri bürokrácia. Csak a párthűség, a Fidesz-lojalitás, a jó kormánypárti kapcsolat számít. Egy ország nézi a „Lebukott tisztviselő diplomája” című fideszes szappanoperát, veszítik el intézmények tekintélyüket, válnak szervek nevetségessé. Kérem, tehát ezúton is a CÖF-öt, hogy szervezzen egy sétát, amelynek célja, hogy akinek olyan papírja van, ami alapján nem tölthetne be pozíciót, az álljon elő, gyorsan mondjon le, ne az legyen, hogy minden héten a kamupapírokat kell magyaráznia a Fidesznek a kampányban. Kérem, Kerényi Imrét, hogy festesse meg egy képen, „A fideszes haver, miközben doktorit másol” festményt okulásra barátainak, illetve Pataky Attila, Békemenet-vonulót, hogy ha az UFO-k megint elrabolják, akkor hozzon pár doktorit és diplomát a földönkívüliektől a „fiúknak”, mert a helyzet kezd kínossá válni.

Tényleg, annyira kínos ez az egész. Itt már csak a Békemenet segíthet.   

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

Címkék: Fidesz Gyömrő áldoktor Nemzeti park


Itt lehet kommentálni:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.