rebeka_ff.jpg

kép: Járdány Bence

Szabó Rebeka vagyok, a Párbeszéd Magyarországért (PM) alapító tagja, országgyűlési képviselő, agrárpolitikus, biológus

Friss topikok

Mitől lesz Zugló zöld?

2014.10.02. 10:59 Szabó Rebeka

Nagyvárosban lakó természetbarátként, zuglói környezetpolitikusként azt gondolom, hogy attól, ha úgy fejlődik, szépül, válik az ittlakók számára egyre otthonosabbá, hogy közben nem csökken, hanem nő a zöldfelület, ha a bennünket még a városban is körülvevő természettel harmóniában alakítjuk környezetünket. Zuglóban a zöld fejlődés legeslegelső példájának a Városligetnek kellene lennie - hiszen a Ligetet úgy kéne színvonalasabbá tenni, hogy közben nem tüntetik el a gyönyörű öreg fákat, nem építik be magas épületekkel. Bár Papcsák Ferenc, Zugló jelenlegi polgármestere saját törvényjavaslattal tálcán kínálta fel a Ligetet a kormányzati gigaberuházások számára, a Városliget még nem veszett el: Karácsony Gergely Zugló új polgármestereként a Fővárosi közgyűlésben fogja újra napirendre vetetni az ügyet, de ha kell, saját testünkkel is megvédjük a fákat. Ezt szeretnénk demonstrálni október 10-én, pénteken is, amikor élőlánccal vesszük körbe a Ligetet. Mindenkit várunk, akinek fontosak a főváros zöldterületei! Több információt az esemény linkjén, illetve a Városliget hírlevélre feliratkozva olvashatnak.

A XIV. kerületnek azonban más értékes zöldfelületei is vannak: keresztülmegy rajta például a Rákos-patak, amely igazi zöldfolyosóként is működhetne, ha éppenséggel nem szennyvízelvezetésre használnák leginkább. Pedig a rossz vízminőség miatti gyér élővilág és a jelenlegi önkormányzat nemtörődömsége miatti csekély infrastruktúra ellenére is sok környékbeli használja: bicikliznek, futnak vagy csak sétálgatnak a partján. A Rákos-patak igazi felélesztését úgy lehetne igazán megvalósítani, ha az összes budapesti kerület és összes település, amelyen átfolyik (és aminek szennyvize belemegy, ld. Isaszeg, Pécel és Gödöllő) közös tervet készítenek, és együtt pályáznak meg egy érintett EU-s, a Duna stratégiához kapcsolódó forrást. Ezért is érdemes, és fogok is dolgozni zuglói önkormányzati képviselőként - azonban addig is, amíg ez a nagyobb és hosszabb távú projekt összejön, számos kisebb befektetést igénylő, de jelentős minőségbeli javulást jelentő változtatást lehet végrehajtani. A Fideszt leváltó önkormányzati testületnek tehát nem lehet oka, hogy tovább halogassa a Rákos-patak rehabilitációját, a kerület egyik legnépszerűbb zöldfelületének gondozását.

Néhány példa arra, hogyan is szeretnénk még szebbé tenni a patakot és környékét! A patakmeder alja jelenleg betonkockákkal borított,

IMG1867.jpg

ez megakadályozza a vízinövények megtelepedését, amelyek javíthatnák a víz minőségét. Ezeket kivennénk, és ahol lehet, a patak partját lankásabbra változtatnánk: így közvetlenebb kapcsolatba kerülhetnek az itt pihenők a vízzel, és a nád, gyékény foltok segítségével a víz is tisztulhat. A Bartl János – Miskolci utca kereszteződése mellett elterülő nagyobb füves területen arra is lehetőség lenne, hogy egy kis sekély tavat alakítsunk ki, ez szintén a víz tisztulását segíti majd elő, amellett, hogy szép látványt is nyújt. A patak mentén fontos lenne külön rekortán futópályát létesíteni a futók, és egy másik aszfalt utat a biciklizők számára – a jelenlegi helyzet, hogy mindenki (biciklisek, babakocsit toló szülők, futók) egyetlen keskeny utat használ, nem mondható biztonságosnak.

IMG1872_1.jpg

A közösségi tér létrejöttét egy kis kávézó megnyitása is elősegítené, kis terasza mellett játszótér, hogy amíg a szülők egymással beszélgetnek, a gyerekek se unatkozzanak. Szükség lesz mellékhelyiségekre is, megfelelő távolságban szemetesekre, padokra, asztalokra. A kiszélesített patakon gyalogoshidak vezetnek majd át több ponton is. A sportolást szabadtéri fitness eszközök is segítik majd, és nem feledkezünk el az új élettel megtöltött patak élővilágának, történetének ismeretterjesztő táblákon való bemutatásáról sem. Fontos megjegyezni, hogy a tervezett fejlesztések nem csökkentik majd a zöldfelületet, hiszen a patak menti parkos rész lehetőség szerinti kiszélesítése is része a megújítási tervnek. A magasfeszültségű légvezeték föld alá helyezése érdekében is meg kell tenni a szükséges lépéseket.

A Városliget beépítésének megakadályozása és a Rákos-patak rehabilitációja mellett még számos lehetőség van arra, hogy a kerület lakóinak életminőségét a környezettel összhangban javítsuk. Egykor növényismeretet oktató ökológusként, illetve az egészséges élelmiszer kérdésével is sokat foglalkozó politikusként egyaránt nagyon fontosnak tartom, hogy az érdeklődő gyerekek úgy is felismerjék a paradicsomot vagy epret, ha nem a szupermarketekben becsomagolva látják ezeket. Erre a célra és a kicsik szabad levegőn töltött idejének növelésére, a közös kerti szöszmötölés és saját termés élményének megtapasztalására is kiválóan alkalmas óvoda-, illetve iskolakert programot indítunk be. Mivel saját tapasztalatom is, hogy a felnőttek sem akarnak kimaradni a városi kertészkedésből, új közösségi kertek létrehozását is segíteni fogjuk (természetesen a meglévő kertek működésének támogatása mellett). De ha elsőre nem is sikerülne az egész család ellátására elegendő zöldséget termeszteni, kisebb, ám kifejezetten autentikus, jó minőségű termékeket árusító ideiglenes utca-piacok megrendezését is tervezzük, amelyek az egyébként nagyon fontos Bosnyák téri nagypiactól távolabb élőkhöz is kényelmes közelségbe tudja vinni az egészséges finomságokat.

Fontos, hogy a biciklivel közlekedők nagyobb biztonsággal használhassák a zuglói utakat, ennek érdekében nemcsak több kerékpárutat, de az egész közlekedés bicikli-baráttá hangolását tervezzük, amely az autósoknak is kiszámíthatóbb körülményeket teremt. Számos ponton építünk majd kamerával megfigyelt biciklitárolókat is. Civil szervezetek bevonásával az általános iskolákban „csináld magad” bicikliszerelő tanfolyamokat szervezünk: eddigi tapasztalataim szerint a 11-14 éves gyerekeknek ez jó szórakozást és igazi sikerélményt is tud nyújtani.

A zöld Zugló program keretében természetesen a kerületben élő állatokra és gazdáikra is gondolni fogunk. Talán a legfontosabb, hogy támogatott macska és kutya oltási és ivartalanítási programot indítunk, amely nagy segítség lehet a kispénzű állattartók számára, és a kóbor állatok nemkívánatos túlszaporulatának csökkentésére is alkalmas. A felelős állattartást, kutyások és kutya nélküliek harmonikus együttélését elősegítő oktatást, programokat is szervezünk, tapasztalt civil szervezetek bevonásával. Az önkormányzat saját gondozású zöldfelületein macskabiztos :) helyekre a költést segítő madárodúkat és téli madáretetőket is felszerel majd.

macskacinkeeteto.jpg

(kép: amari.blog.hu)

Számos más ötletem is van, és önöktől is örömmel várnék ötleteket, javaslatokat, amelyekkel zöldebbé, harmonikusabbá tehetnénk kerületünket. A program része az is, hogy átalakítjuk az önkormányzat honlapját, és a környezetvédelemmel kapcsolatos minden információ egységesen, interaktívan elérhető lesz (a házi komposztálás lehetőségeitől a Zuglói Közösségi kert programjain át a termelői piacok tervezett időbeosztásáig), amelyekhez a lakosság is hozzászólhat, javaslatokat tehet. Mert a mi felfogásunkban az önkormányzat figyel a lakosok igényeire, és szolgáltat – információt, ötletet, tanácsot. És zöldít :) Egész Zuglót. Ehhez is kérjük (magam a 9. körzet jelöltjeként) szavazataikat október 12-én!

plakat_jpeg.jpg

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

Címkék: önkormányzati választás Zugló


Itt lehet kommentálni:

A bejegyzés trackback címe:

https://szaborebeka.blog.hu/api/trackback/id/tr796752391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása