rebeka_ff.jpg

kép: Járdány Bence

Szabó Rebeka vagyok, a Párbeszéd Magyarországért (PM) alapító tagja, országgyűlési képviselő, agrárpolitikus, biológus

Friss topikok

A miniszter félrelép

2013.06.15. 12:18 Szabó Rebeka

Amióta de jure független képviselőként tevékenykedem, nagyobb jelentősége lett a munkámban az írásbeli kérdéseknek, hiszen szóban már nincs lehetőségem kérdőre vonni a kormányt. Írásbeli kérdéseket persze azelőtt is tettünk fel, sokszor olyan témákban is, amelyeknek kisebb volt a politikai súlya, vonzereje a sajtó számára, ami persze nem jelentett kisebb fontosságot. További előnye volt az írásbeli kérdéseknek, hogy itt sokszor hosszabb, részletesebb és konkrétabb, kevesebb politikai balegyenest tartalmazó, tehát érdemibb választ kaphattunk. Volt rá példa, hogy írásbeli kérdéssel derítettem ki pl. van-e érvényes szerződése egy széndioxid kvótákkal üzletelő cégnek, vagy, hogy mire alapozza a VM a méhekre veszélyes növényvédő szerek használatát.

Persze, időnként az írásbeli válaszokra is jellemző a politikai adok-kapok, vagy akár a félrelépés, a válasz alóli kibújás, a mellébeszélés. A poszt tárgyát képező miniszteri válasz azonban minden képzeletemet felülmúlja, politikai rutin ide, három éves parlamenti tapasztalat oda, háromszor el kellett olvasnom, mire elhittem, hogy a várva várt információk helyett _tényleg_ ez a propagandaszöveg van a papírra írva.

Ráadásul a kérdésem tárgya nagyon fontos és sürgős, hiszen néhány hete, amikor a Nemzeti Földalapkezelőnél (NFA) az állami földpályázatok ellenőrzését végeztem, pontozási hibára akadtam, amely több esetben a pályázatok eredményét is eldöntötte. Azonnal rákérdeztem e-mailben Sebestyén Róbertnél, az NFA elnökénél a pontozási útmutatóra, választ persze nem kaptam. Ezután nyílt levéllel próbáltam elérni Sebestyén elnök úr ingerküszöbét, amiről értesítettem Péter Mihályt, az NFA Ellenőrző Bizottságának elnökét is, kérve, vizsgálják ki az ügyet, hiszen szemmel láthatólag rossz pontozás miatt nyertek egyes pályázók (ráadásul a visszaélésekkel terhelt bábonymegyeri és kajászói földek is ezek között voltak.)  Miután erre sem kaptam választ, írásbeli kérdéssel fordultam a miniszterhez, amiben a helyzet (a pontozás ellentmondásai) részletes leírása után néhány nagyon konkrét kérdést tettem fel:

-          „Át fogják-e vizsgálni az általam megjelölt pályázatokat, és megsemmisítik-e az eredményt, ha az önök számára is bebizonyosodik, hogy valóban fennáll az általam leírt pontozási hiba?  Szándékukban áll-e a rossz pontozás alapján jogtalanul elnyert földekre vonatkozó szerződéseket felbontani, és azokra új pályázatot kiírni?”

-          „Kérdezem továbbá, hogy le fogják-e ellenőrizni a többi pályázatot is, hogy kiszűrjék a hasonló hibákat? Adnak-e egyértelmű útmutatást a bírálóknak a további pályázatok pontozását illetően?”

Azt hiszem, a kérdéseim bármilyen pártállású, jóhiszemű emberben is megfogalmazódhattak volna, amikor szembesül azzal, hogy hiba történt a gazdálkodó családok sorsát húsz évre meghatározó pályázatok pontozásában. De hiába vártam őszinte kíváncsisággal a megoldást, mert amit a miniszter úr válasz gyanánt leírt, abból az derül ki, hogy vagy  szövegértési gondjai vannak vagy nincs válasza a kérdéseimre. Idézek néhány állítást – aki megmondja, hogy melyik kérdésemre találok ezekben választ, az a vendégem egy hűsítő limonádéra. (A teljes válasz itt olvasható.)

-          „Az NFA munkáját az elmúlt időszakban minden olyan ellenőrző szerv vizsgálta, amely arra jogosult. Semmilyen vizsgálat nem talált egyetlen törvénysértést sem.”

-          „Szeretném megnyugtatni Képviselő Asszonyt, hogy az NFA folyamatosan vizsgálja a szerződésekben vállalt kötelezettségek teljesítését, különös tekintettel az állatállomány növelésére. A napokban készült el az első ellenőrzési jelentés, amely alapján kijelenthető, hogy a gazdák időarányosan teljesítik a szerződésben vállalt kötelezettségeiket.”

-          „A gazdák tájékoztatásával kapcsolatban felhívom a figyelmét arra, hogy az NFA mind Budapesten lévő központját, mind az összes megyeszékhelyen megtalálható irodáját többféle úton is bármikor, bárki megkeresheti, ott mindig kap segítséget és felvilágosítást.

-          „A sikeres pályázást segítendő, a www.nfa.hu oldalon egy több tíz oldalas, csaknem 90 pontból álló dokumentumban minden, az eljárással és a nyomtatványok kitöltésével kapcsolatos gyakori kérdés és válasz olvasható a nap 24 órájában.”

És ennek a válasznak a megírása 15 napot vett igénybe. Természetesen tételesen tudnám cáfolni a fenti állításokat, de most nem ez a lényeg. A kérdéseimet benyújtom újra. Nem akarom azt feltételezni a vidékfejlesztési miniszterről, hogy konkrétan hülyének nézi az ellenzéki képviselőket, ezáltal a választópolgárok egy jelentős részét. Hátha egyszerűen véletlenül rossz választ küldtek el nekem, és ami nekem jött volna, az pedig más kapta meg.

Mindenesetre gyanítom, hogy az a hűsítő limonádé nem talál gazdára.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

Címkék: Fazekas Sándor NFA Sebestyén Róbert


Itt lehet kommentálni:

A bejegyzés trackback címe:

https://szaborebeka.blog.hu/api/trackback/id/tr835362491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása