rebeka_ff.jpg

kép: Járdány Bence

Szabó Rebeka vagyok, a Párbeszéd Magyarországért (PM) alapító tagja, országgyűlési képviselő, agrárpolitikus, biológus

Friss topikok

Helyi gazdának számít-e Simicska Lajos?

2013.10.12. 12:37 Szabó Rebeka

A Blikk megnyerte a pert a Földalapkezelő (NFA) ellen, ezért kénytelenek voltak kiadni nekik a megbízási szerződéssel használt földek listáját (én is nyertem már pert az NFA ellen, de nekem egyelőre adósak az adatokkal). Ezek papírforma (és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, no meg persze a törvények) szerint olyan földrészletek lennének, amelyeket rendezetlen hátterük, méretük miatt az NFA nem tud pályázati úton hasznosítani, vagy esetleg érvénytelen lett a rájuk irányuló pályázat. A gyakorlatban azonban a hosszú (24278 db adatot tartalmazó) listát böngészve hamar arra a (sajnos cseppet sem meglepő) következtetésre jutunk, hogy a megbízási szerződéssel hasznosított földeket a földpályázatokhoz hasonlóan a Fidesz kormány ugyanúgy arra használja, hogy a néhány jogszerűen megkötött szerződés mögé bújva a saját haverjainak osztogasson busás állami támogatással járó földeket.

Nézzük akkor a konkrétumokat. A Blikk.hu már megírta, hogy a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt (micsoda páros!) érdekeltségébe tartozó Mezort Zrt alá tartozó különböző cégek összesen 59 földrészletet használhatnak kedvezményesen az NFA jóvoltából. Ezek közül 20 földrészlet Lepsény és Enying települések határában van, ami azért fontos, mert ezekre a lepsényi helyi gazdák már évek óta jelzik használati igényüket minden lehetséges fórumon. A mintegy ezer hektárnyi földre az NFA mégis a Mezorthoz tartozó Dél-Balaton Agro Kft-vel köt rendszeresen megbízási szerződést, mondván, a terület nem alkalmas arra, hogy megpályáztassák. De arra úgy látszik igen, hogy Nyerges-Simicska cégei műveljék a helyi gazdák helyett.

Feltétlenül megemlítendő Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere is. Tartok tőle, hogy nem a kegyvesztettségét jelzi, hogy ő ezúttal csak 3 földrészletet használhat az NFA megbízásából, hanem azt, hogy az ő és a miniszterelnök családja és barátai rohamos terjeszkedése miatt lassan elfogytak a szabad földek a környéken. Ráadásul a helyiek szerint az egyik földrészlet jó eséllyel ugyanaz, amire Váradi András, a Mészáros Lőrinc által legelőiről kizárt, és így a tönk szélére sodort juhász pályázni próbált tavaly ősszel, de aminek kiírását azonnal visszavonták, amint a juhász kiváltotta a pályázati csomagot.

Ha már Alcsútdoboz környékén járunk, feltűnhet nekünk a Keve Zrt-t is, akiké az Alcsútdobozon található négy megbízási szerződésből  a negyedik, Kajászón pedig 6 földrészletet használhatnak pályázat nélkül. Ez nem tűnik olyan soknak (bár a földek méretét egyelőre nem ismerjük), de ha belegondolunk, hogy eközben a Kajászói gazdák teljesen hiába pályáztak a saját településük határában lévő földekre, akkor azért másként hangzik. A Keve Zrt egyébként egy nagy agrárcég, az MVH adatbázisa szerint az idei év első félévében majdnem 65 millió Ft területalapú támogatást kapott, ez több, mint 2000 hektár földet jelent. A cég tulajdonosa a Fejér megyei agrárkamara Szántóföldi növénytermesztési osztályvezetője – ez persze önmagában nem baj. A baj az, hogy a helyi, néhány tucat hektárt művelő gazdáknak a kormány sokszor hangoztatott ígéreteivel ellentétben nem ad lehetőséget a továbblépésre (sokszor a fennmaradásra sem).

A Borsod megyei földpályázatokon sajtóhírek szerint 732 hektárnyi földet nyerő Karmopol-Agro Kft 34 db földrészlet kedvezményes használatához jutott hozzá. Ez a cég arról híres, hogy tulajdonosa, Gerzsánszki Lajos nem Budai Gyula államtitkár rokona, csupán unokaöccsének apósa. Ennek a különbségnek Budai államtitkár úr tudomásunk szerint polgári peres eljárásban akart nyomatékot szerezni.

De nem Budai Gyula az egyetlen fideszes politikus, akinek neve eszünkbe juthat a hosszú táblázatot böngészve. Farkas Sándor országgyűlési képviselő (a mezőgazdasági bizottság tagja) által vezetett cég, a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt 82 földrészletet használhat Fábiánsebestyén környékén. A cég az idén kifizetett területalapú támogatások alapján kb 3400 hektáron gazdálkodhat, de tavaly kapott 60 százalékos állami támogatást egy 310 millió forintos öntözőrendszer kiépítésére, illetve nyert 25 milliót Leader pályázaton vágópont létesítésére. Természetesen nem vonom kétségbe, hogy az agrárvállalkozásokat fejleszteni kell és ezek is hasznos célok lehetnek, ugyanakkor nem mindegy, mire fordítjuk és milyen arányban a közösségi erőforrásokat: sajnos nem látom a kormánynak a kisebb, családi méretű, környezetileg is fenntartható gazdaságokért tett hasonló erőfeszítéseit. Arról nem is beszélve, hogy ismerek olyan gazdálkodót is, aki EU-s pályázaton nyert finanszírozást juh vágóhíd létesítésére, és a kb egytizednyi önrészt azért nem kapta meg, mert nem szimpatizált a helyi fideszes vezetéssel. Így megy ez.

Szintén fideszes, de „csak” Tomajmonostora polgármestere Fazekas Szabolcs, aki 31 földrészlet megbízott használója. Emellett a Hortobágyi Nemzet Park haszonbérleti pályázatán is nyert nemrégiben 169 hektárt.

A bábonymegyeri gazdák esete talán a leginkább szívbemarkoló és egyben vérlázító a megbízási szerződésekkel elkövetett visszaélések közül. Itt úgy adták oda megbízással egy helyi önkormányzati képviselő nagygazdának az összes környékbeli földet, hogy közben folyamatban volt a pályázat, aminek az eredményhirdetése furcsamód két hónapot csúszott. Ez persze nem csoda, ha egyszer a nyertesnek saját nyilatkozata szerint előre „szóltak, hogy egyelőre nem lesz eredményhirdetés és neki odaadnák az egészet kényszerhasznosításba". Az ügyben feljelentést tettem, erről később írok még. A kormány „helyi gazdákat támogató” földbirtok-politikájának eredménye: Ágh János és családtagjai összesen 120 földrészletet (majdnem ezer hektárt) művelhetnek megbízásos alapon, Gál Ferenc helyi gazdálkodónak pedig el kellett adnia állatait. Ja, és tiltakozásáért bosszúból az NFA a maradék másfél hektár földjét is elperelné tőle –értik, az egyiknek a kormányzati Földalapkezelő egy kézmozdulattal odaadja az ezer hektárt, a másiktól el akarja venni a földet, amin a háza áll. Hát ez az, amit az Együtt – PM amit meg fog szüntetni 2014 után.

Remélem, szemfüles újságírók is tanulmányozni fogják a listát, biztosan találhatnak majd benne további érdekes dolgokat. Persze a 24 ezer darab földrészlet közül sok olyan is lehet, ami valóban túl kicsi, vagy rendezetlen tulajdonosi hátterű, így jogosan adta ki megbízási szerződéssel a Földalapkezelő. De a fentiekből is látszik, hogy a jogszerű szerződések mögött elbújva megint a fideszes haverok, helyi gazdákat kisemmiző új földesurak állnak. Sebestyén Róbert, az NFA elnöke tegnap reggel egy interjúban újra azt találta mondani, hogy a megbízási szerződéseket a helyi gazdák kapják és maximum egy évre. Kár, hogy az M1 riportere azt nem kérdezte meg, hogy Simicska cége helyi gazdának számít-e. De majd én megkérdezem, írásbeli kérdésben a Vidékfejlesztési minisztertől  - válaszát itt is közzéteszem majd. Emellett persze hamarosan törvénymódosító javaslatot fogok benyújtani, hogy a megbízási szerződésekkel kapcsolatos kiskapukat felszámoljam. Afelől nincsenek illúzióim, hogy a Fidesz kétharmados többsége hajlandó lesz-e megtárgyalni – de ezt már egyébként is a következő, 2014-ben az Orbán rezsimet leváltó, a tisztességtelenül szétosztogatott földeket visszaszerző kormány számára készítem elő.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

Címkék: Simicska Lajos Kajászó Bábonymegyer NFA Mészáros Lőrinc megbízási szerződés


Itt lehet kommentálni:

A bejegyzés trackback címe:

https://szaborebeka.blog.hu/api/trackback/id/tr945564942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása