rebeka_ff.jpg

kép: Járdány Bence

Szabó Rebeka vagyok, a Párbeszéd Magyarországért (PM) alapító tagja, országgyűlési képviselő, agrárpolitikus, biológus

Friss topikok

Greenpeace a Sarkvidékért a Bajnokok Ligájában is. Hajrá!

2013.10.02. 14:46 Szabó Rebeka

Hosszan tudnám sorolni az érveket, hogy miért érdemes követni és támogatni a Greenpeace tevékenységét. Hol szakmai rendezvényekkel, hol látványos és bátor akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetünket fenyegető veszélyekre. Akkor sem ismernek lehetetlent, ha az Északi-sarkról van szó, amely egyre inkább az olajvállalatok kereszttüzébe kerül. A jégtakaró olvad – erről nemrég láthattunk egy fantasztikusan érdekes dokumentumfilmet, arra pedig egyre több bizonyíték van, hogy a klímaváltozást emberi tevékenység okozza –, ez pedig „tökéletes” indok arra, hogy az olajvállalatok Északnak vegyék az irányt, és óriáscégek és országok egyaránt versenybe szálljanak a hatalmas bevételt jelentő energiahordozóért.

Az Shell, aminek már nagyon sok van a számláján a környezetpusztítást illetően, soha nem adja fel. Egy időben teljes erőből tolta az alaszkai fúrásokat, mígnem sorozatos hibák és balesetek következtében arra nem kényszerült, hogy szüneteltesse azokat. Szüneteltette – ez a hangsúlyos, mert feladásra esetében szó sem lehet. Sőt, ehelyett aláírtak egy szerződést a Gazprom-mal és Vlagyimir Putyinnal, aki - szélesre tárva a „kiskapukat” - a Shellt az Északi-sark orosz vidékeire hívta fúrni. „Oroszország márpedig az ilyen piszkos bizniszhez remek terep:  virágzik a korrupció, az olajvállalatokat pedig nemigen korlátozzák” – olvasható a hazai Greenpeace blogján. Nem csak korrupció övezi a Gazprom tevékenységét, hanem ahogyan ebből a rövidke videóból is kiderül, elavult technológiája emberek életébe is került.

A Greenpeace legújabb akciójával erre a „bizniszre” és egy potenciális sarkvidéki katasztrófára hívta fel most a figyelmet, mégpedig a Basel-Schalke Bajnokok Ligája mérkőzésen. Íme a fotó (forrás Origo.hu).

20131001-bazel-gazprom-greenpeace-aktivistak8.jpg

A kezdősípszó alig füttyent el, a 4. percben négy bátor Greenpeace-aktivista a stadion tetejéről lógatta le az óriástranszparenst. A Gazprom a Schalke főszponzora...

A környezetvédők nem először üzennek sporteseményen, prímán használják a médiát és a sokmilliós közvetítési jogokba ágyazott, egyre inkább az üzletről szóló sporteseményeket. Ezen a videón – nagy kedvencem – éppen a Forma1 díjátadóján „lépnek fel” a dobogóra. Mire leesik a tantusz, addigra egy világ láthatja a televízió közvetítés révén: meg kell menteni az Északi-sarkot.

A Mentsük meg a Sarkvidéket mozgalomnak sok követője van, de a tájékoztatás mellett további radikális lépésekre is szükség lesz, mert a Gazprom és Oroszország nem válogat az eszközökben. Hetek óta fogva tartják és kalózkodással vádolják a Greenpeace 30 aktivistáját, lefoglalták hajójukat, holott csak egy békés demonstrációban vettek részt az Északi sark nemzetközi vizein. A Greenpeace Magyarország szombat délutánra vonulást szervez az aktivisták szabadságáért. Gyertek el minél többen, mutassuk meg, hogy nem lőhetnek fegyverrel békés tüntetőkre, és hogy az olajvállalatok érdekei nem lehetnek fontosabbak mindannyiunk közös jövőjénél!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

Címkék: Gazprom Greenpeace Sarkvidék


Itt lehet kommentálni:

A bejegyzés trackback címe:

https://szaborebeka.blog.hu/api/trackback/id/tr935547629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása