rebeka_ff.jpg

kép: Járdány Bence

Szabó Rebeka vagyok, a Párbeszéd Magyarországért (PM) alapító tagja, országgyűlési képviselő, agrárpolitikus, biológus

Friss topikok

Házszabály? Ugyan, minek?!

2013.06.26. 11:18 Szabó Rebeka

Mint arról hétfőn már írtam, egyrészt házszabályellenesen fogadták el a Nagy Magyar Földrablás projektet, azaz a földtörvényt, másrészt a maffiakormányzás kétharmada érezvén, hogy cinkes a helyzet, rá is erősített azzal, hogy fohászkodni kezdett Áder Jánoshoz aláírás végett – nincs egyedül ezzel, hiszen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is beszállt a térdre borulásba, élén a fidesz frakciótag országgyűlési képviselővel, a Györffy Balázzsal.

De most nézzük inkább, mi is a gond magával a procedúrával.

  • Ha az ülést vezető elnök határozatát nem tudja kihirdetni, elhagyja az elnöki széket, akkor az ülés megszakad. Az ülés megszakadása esetén az ülés csak akkor folytatódhat, ha a házelnök újból összehívja azt. Múlt pénteken, a szavazás előtt az elnök elhagyta az elnöki széket, és az ülést nem hívta össze újból.

 

  • Legalább egy képviselőcsoport kérésére nyílt szavazás esetén név szerinti szavazást kell tartani. A házszabály ezt kötelező jelleggel írja elő, az országgyűlés nem jogosult ezt felülbírálni. 

 

  • És még egy apróság. Törvény írja elő: Az Országgyűlés ülésének (...) közvetítése céljából zártláncú audiovizuális rendszer működik. A zártláncú audiovizuális rendszerből kimenő jelet valamennyi médiaszolgáltató számára hozzáférhetővé kell tenni. Pénteken az ellenzéki tiltakozások pillanatában megszűnt a közvetítés, holott az ülésnapot nem zárták le. Felmerül a gyanú, hogy a kormánypárt a számára kínos incidens miatt lekapcsoltatta a közvetítést. Holott az országgyűlés munkájának nyilvánossága alapvető közérdek.

Hétfőn így zártam bejegyzésem: Áder most dönthet: állampolgárok vagy az államot kisajátító kollégiumi szobatársak. 

A helyzet azóta változatlan, sőt azzal, hogy Kövér László megküldte számára aláírásra az szabályellenesen elfogadott, a nagybirtokos fideszes klientúrát bebetonozó törvényt, a helyzet csak élesebb lett. Óra indul.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

Címkék: földtörvény házszabály Áder Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Györffy Balázs


Itt lehet kommentálni:

A bejegyzés trackback címe:

https://szaborebeka.blog.hu/api/trackback/id/tr685378766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása