rebeka_ff.jpg

kép: Járdány Bence

Szabó Rebeka vagyok, a Párbeszéd Magyarországért (PM) alapító tagja, országgyűlési képviselő, agrárpolitikus, biológus

Friss topikok

Ügyvéd bírálta el a Borsodi Mezőség állami földjeihez tartozó pályázatokat

2013.10.16. 15:34 Szabó Rebeka

Sokféle visszaéléssel, arcátlan hazugsággal találkoztam már az állami földbérlet pályázatok tanulmányozása során, de ami a Borsodi Mezőség ügyében tett feljelentésem (és az MSZP-s Gőgös Zoltán és Harangozó Gábor párhuzamos feljelentése) kapcsán lezajlott nyomozás során kiderült, azt többszöri elolvasás után is alig akarom elhinni. A Borsodi Mezőség Bükki Nemzeti Park által kezelt mintegy 4000 hektárjának haszonbérbe adásáról sok cikk jelent már meg a sajtóban, a történet előzményeiről Ángyán József 3. jelentésében, illetve ezt összefoglaló, vagy oknyomozó cikkekben olvashatnak. Szerintem nagyon tanulságos utánaolvasni a háttérnek, én itt most csak az érthetőség kedvéért írom le a legfontosabb eseményeket.

Korábbi, egy olasz céggel kötött előnytelen földhasználati szerződés peres úton történő felbontása után a földet kezelő Bükki Nemzeti Parknak (BNP) lehetősége nyílt arra, hogy kölcsönösen előnyös feltételek mellett a mintegy 4000 hektárnyi (jórészt védett) földet helyi gazdáknak adja bérbe. A pályázat kidolgozásának folyamatában részt vett a BNP, a VM több államtitkársága (köztük az akkor még Ángyán József által irányított is), az NFA vezetése és Szabó Csaba földügyi miniszteri biztos, a pályázati feltételek, a bírálati szempontok kidolgozásába pedig bevonták a helyi gazdakört is. A pályázatot azonban a beadási határidő lejárta után 10 órával indokolás nélkül visszavonták, a BNP akkori igazgatóját a miniszter azonnali hatállyal menesztette.

A pályázatot aztán újra kiírták, már az NFA gyakorlatából ismert feltételekkel, a kb 40 százaléknyi szubjektíven adható pontszámmal.  Az eredmény: a legnagyobb nyertes Kanyok Attila (fideszes politikus, Tiszaújvárosi polgármester jelölt, Mengyi Rolandnak, a megyei közgyűlés fideszes elnökének kampányfőnöke) cége lett 496 hektárral. Több, mint 400 hektárt nyert még két, a helyiek szerint Tállai András államtitkárhoz köthető személy,  és ezen a pályázaton nyert a műkörömépítő hölgy is, 246 hektárt. Amikor elutaztam Egerbe és megnéztem a pályázati anyagokat, feltűnt, hogy azokban nem volt irat a bíráló bizottság összetételéről (ahogyan ezt más pályázatokban láttam), illetve az is, hogy Kanyok Attila pályázatának gazdálkodási terve gyakorlatilag szó szerint megegyezett az egyik vesztes pályázóéval, mégis kétszer annyi pontot kapott rá. Feljelentést tettem tehát hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanújával.

A Fővárosi Főügyészség nemrégiben levélben számolt be a nyomozásról és az abból levont következtetéseiről. Először is, a hivatali visszaélést nem találták megalapozottnak (mert szerintük sem az NFA munkatársai, sem a BNP igazgatója nem hivatalos személy, ami szerintem teljesen abszurd, ezzel kapcsolatos további lépéseimet hamarosan bejelentem), viszont magánokirat hamisítás gyanújával áthelyezik az ügyet az Egri Járási Ügyészséghez. Az történt ugyanis, hogy a BNP igazgatója az NFA javaslatára (színlelt pályázati eljáráson keresztül) megbízott egy ügyvédi irodát a pályázatok értékelésének formai követelményeinek biztosítása céljából. Az ügyvéd azonban feladatkörét kissé tágan értelmezve, a pályázatok bontása után azokból 1-1 példányt magához vett, majd mintegy másfél hónap múlva visszatért a BNP egri központjába, kinyomtatta az általa korábban kitöltött bírálati lapokat és értékelési jegyzőkönyveket és átadta azokat az igazgatóság tagjainak. Az összesen 107 földrészletre többen is pályáztak, vagyis jónéhány száz vaskos pályázati anyagot és gazdálkodási tervet kellett az ügyvéd úrnak átböngésznie és lepontoznia, azt hiszem, ezúton gratulálhatunk a teljesítményéhez - mindenki eldöntheti, mennyire valószínű, hogy mindezt egyedül vitte véghez. A pályázatok eredményéről aztán – mintha valóban az erre felhatalmazott, szakmailag hozzáértő nemzeti parki munkatársak pontozták volna – a BNP igazgatója hirdetményt tett közzé, és a nyertesekkel annak rendje és módja szerint meg is kötötték a haszonbérleti szerződést.

A nyomozás azt is megállapította, hogy még a pályázat első, a helyi gazdákat is bevonó körében többen „lobbitevékenységet fejtettek ki”, illetve nemtetszésüket fejezték ki az akkori nemzeti park igazgató, illetve Ángyán József akkori államtitkár felé az első körös pályázati feltétel rendszerrel kapcsolatban. Ezek a személyek történetesen pont az első kör visszavonása után a második körben kiírt pályázat négy legnagyobb nyertesei voltak, illetve a már említett Mengyi Roland, a megyei közgyűlés fideszes elnöke és Tállai András államtitkár.

Mindezek leírása mellett azonban az Ügyészség azt is kijelenti, nem lehetett megállapítani, hogy az ügyvéd, vagy a BNP igazgatója, akiket most többrendbeli magánokirat hamisítással vádolnak, a földpályázaton nyertes, vagy a nyertesekhez köthető, fideszes illetve fidesz-közeli, bizonyítottan  „lobbitevékenységet” végző személyek érdekében követték volna el a bűncselekményt. Tehát adott egy nemzeti park igazgató (akinek felettese  vidékfejlesztési miniszter, és akinek elődjét az első körös pályázatok kapcsán menesztette a miniszter), meg egy vele a Földalapkezelő javaslatára szerződő ügyvéd, akik magánokirat hamisításokat követnek el csak úgy a saját szakállukra, és pusztán a véletlen műve, hogy fidesz-közeli személyek jönnek ki nyertesen az ügyből. Hihető, nem?

Azt gondolom, felháborító, hogy a mára országos méretűvé nőtt állami földbérlet pályázatokkal kapcsolatos botrányok miatt most egy ügyvéddel és egy nemzeti parki igazgatóval akarják elvitetni a balhét. A földbérlet pályázatok irányítója a Vidékfejlesztési minisztérium és a hozzájuk tartozó Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, és számos esetben láthattuk, hogy akár Fazekas Sándor miniszter, akár a földprogramért felelős új államtitkár (Bitay Márton), akár az NFA elnöke, Sebestyén Róbert földügyi propaganda-nyilatkozataira jellemző, hogy sokszor köszönőviszonyban sincs a valósággal. Tisztán látszik, hogy az állami földek hosszútávú haszonbérleteire vonatkozó pályázatokat a kormány arra használja, hogy a kevés tisztességes esetet leszámítva a saját haverjaiknak, fidesz-közeli helyi nagygazdáknak, politikai hűbéruraiknak kedvezzenek, hogy nekik osszák szét azokat a földeket, amiket a helyi gazdáknak ígértek. Ezért fogja az Együtt – PM a tisztességtelenül szétosztogatott földeket visszaszerezni.

Addig is, amellett, hogy le kéne állítani az egész földpályázati rendszert (ami persze nem fog megtörténni), és meg kell semmisíteni a fent leírt Borsodi Mezőségi pályázatok eredményeit (hiszen egy arra semmilyen felhatalmazással nem rendelkező ügyvéd pontozta le őket!), azonnal felül is kell vizsgálni a nemzeti parkok jelenleg folyó pályázatait, és külsős ügyvédi irodákkal megkötött jelenleg is érvényes szerződéseit, amit egyébként miniszteri utasításban írtak elő számukra. A Hortobágyi és a Bükki NP az üvegzseb nyilatkozatuk szerint egy miskolci fideszes önkormányzati képviselő ügyvédi irodájával szerződött, összesen kb 72 millió Ft értékben. A Bükki Nemzeti Park legutóbbi, augusztusban kiírt, mintegy 3000 hektárt érintő földbérlet pályázatait október elején visszavonta.

Amíg várom az Egri Ügyészség lépéseit, a fentiekkel kapcsolatban a vidékfejlesztési minisztert is megkérdezem. Válaszát itt is közzé fogom tenni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

Címkék: magánokirat hamisítás Ángyán József NFA Kanyok Attila Borsodi Mezőség BNP


Itt lehet kommentálni:

A bejegyzés trackback címe:

https://szaborebeka.blog.hu/api/trackback/id/tr615576698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása