rebeka_ff.jpg

kép: Járdány Bence

Szabó Rebeka vagyok, a Párbeszéd Magyarországért (PM) alapító tagja, országgyűlési képviselő, agrárpolitikus, biológus

Friss topikok

Miniszterelnök-jelölti „politikáról”

2013.06.05. 11:06 Szabó Rebeka

Ezt a bejegyzést még tegnap kezdtem el írni, mert ami azt illeti, meglepett és erősen nyugtalanított, hogy amíg az árvízveszély óráról óra nő, addig a 2014-es miniszterelnök-jelölt kétségkívül fontos és meghatározó kérdéséről szóló híresztelésekbe ütközöm. Hangsúlyozom: nagyon nem mindegy, hogy ki lesz a jelölt, éppen ezért is fontos, hogy a Medián április után májusban is megjelentett egy kutatást, amely azt az eredményt mutatja, hogy az MSZP-szavazók Mesterházy Attilát, a többi ellenzéki szavazó viszont Bajnai Gordont tartja alkalmasabbnak erre. Az összes kormányváltó szavazó arányait nézve ez Bajnai Gordonnak jelent plusz százalékokat. Tény, hogy az MSZP erős és szervezett párt, de láthatóan más szempontok is vezérlik a kormányt váltani akaró választókat.

Mindenesetre ez a „belső megegyezés, majd szivárogtatás, ami nem az MSZP volt, és nem is pont úgy van” eljárás nagyon nincs rendben. Persze, nem tudom, mi igaz belőle pontosan, de nem is ez a lényeg, ugyanis igazából ez megy már egy ideje. Holott Bajnai Gordon és Mesterházy Attila április végén megegyeztek az ellenzéki együttműködés menetrendjéről, és arról, hogy addig is kölcsönösen tájékoztatják egymást az együttműködést illető fejleményekről. A megállapodásban az is benne volt, hogy az ősz folyamán fognak kitérni a személyi kérdésekre vonatkozó felvetésekre is. Ehhez képest a szocialista pártból származó sajtóinformációk szerint (tegnapelőtt a Népszava, majd kedden az Index közölte a hírt/híresztelést/feltételezést/tényt – nem tudni már, vagy nagyon is) az MSZP és elnöke nem kívánja magát tartani az általa is jóváhagyott együttműködési forgatókönyvhöz, egyúttal egyeztetés nélkül kívánják kijelölni a miniszterelnök-személyét. Tegnap Mesterházy Attila megcáfolta a hírt, de azért hozzátette, hogy „110 százalékos” az elhatározása, hogy vállalná a megmérettetést. Szóval akkor a párt elnöke biztos benne, hogy vállalná, de abban a pártban, amelynek ő a vezetője, erről még nem született döntés. Szóval nem igazak a szivárgás morzsái, mindenről beszélgetnek zárt ülésen, csak arról nem, hogy a 110 százalékos elhatározás ellenére az MSZP akar-e erőből diktálni, vagy képessé válik az ellenzék nyíltan, minden, a kormányváltást elősegítő szempontnak megfelelően megegyezésre jutni.

Ugyanis bár fontos az ambíció, és de van számos más szempont is, úgymint egy korszakváltó program, amelyre ma az állampolgárok vágynak, hogy az Orbán-kormány leváltása ne a 2010 előtti világ hibáihoz való visszatérést jelentse! Egyértelmű ez a kormányváltást akaró, de pártválasztásban bizonytalan szavazók magas számából, és az országjárás során, személyesen is ezt tapasztaltuk.  

Az Orbán utáni világ és a korszakváltás pedig nem építhető fel a régi politika módszereivel, üzengetésekkel és kiszivárogtatásokkal. Az országnak egy olyan demokratikus összefogásra van szüksége, mely képes leváltani az Orbán-Simicska rezsimet. Hátsó szobák helyett nyílt kártyákra van szükség, megállapodások betartására és felelős döntésekre.

Mindenki részéről! Mi ezért alakítottuk meg pártunkat, mert azt gondoljuk, és jól gondoljuk, hogy párbeszédben kell lennünk egymással ahhoz, hogy Magyarország a korszakváltás történetébe lépjen. Ezért szavaznának már ma kétszer annyian ránk, mint ahány új szavazója lett az MSZP-nek 2010 után. És ezért tartjuk tiszteletben a másik erejét, szervezettségét és tenni akarását, mert egymás nélkül, együttműködés nélkül csak az Orbán-Simicska büntetőállam időtartamát hosszabbítjuk meg.  Lehet, hogy az MSZP azt gondolja, az ilyesféle taktikai húzások erősíthetik miniszterelnök-jelöltjük pozícióját, azonban az biztos, hogy ez gátolja annak az alapvető bizalomnak a megszületését, ami egy sikeres kormányváltó együttműködéshez kell. Márpedig egyedül kormányt váltani az MSZP sem képes, így az effajta háttérből vezényelt pozícióharcoknak könnyen a kormányváltás elmaradása lehet az eredménye. Arról pedig igen sokféle tapasztalattal rendelkezünk már, hogy ez milyen katasztrofális következményekkel járhat.

Elég is ebből most. Ki a gátakra, homokzsákot a kézbe, mert nem csak jövő tavasszal, hanem most is az első az ország.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Facebook oldalunkhoz és kövesd későbbi bejegyzéseinket is:

Címkék: korszakváltás MSZP Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt


Itt lehet kommentálni:

A bejegyzés trackback címe:

https://szaborebeka.blog.hu/api/trackback/id/tr905345126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása